z kawą

Wybór pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką zapewnia nam producent. W jaki sposób wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej zbytkowny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety

najdroższe kawy świata

Kawa mielona jest wspaniałą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz nadal zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W doborze należytej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.